Podologische behandeling
Biomechanisch onderzoek
Wat is het?
Bij een biomechanisch onderzoek wordt uitvoerig onderzocht of er al dan niet een therapie voor uw klachten moet opgestart worden. De therapie is afhankelijk van het probleem en soms is een multidisciplinaire samenwerking nodig om een juiste behandeling te kunnen voorstellen. Een biomechanisch onderzoek duurt ongeveer 1 u tot 1.30 u. Er wordt gestart met een anamnese, daarna volgt een klinisch en biomechanisch onderzoek. Tot slot wordt er een stap- of loopanalyse uitgevoerd en een mogelijke therapie besproken.
1. Anamnese
We starten het onderzoek met een uitgebreide anamnese. Dit wil zeggen een vraaggesprek waarbij als eerste de algemene gegevens worden genoteerd, daarna de klachtgerichte en bijkomende gegevens (zoals medische voorgeschiedenis, sport, schoenen.)
2. Biomechanisch onderzoek
Na de anamnese volgt het klinisch of biomechanisch onderzoek. Eerst wordt er een observatie in functie van de algemene houding uitgevoerd. Vervolgens wordt de pijnlijke zone gepalpeerd en volgen er bijkomende testen. De standaardtesten worden altijd uitgevoerd om een beeld te kunnen schetsen van de beweeglijkheid van de gewrichten, deze gebeuren zowel belast als onbelast.
3. Gang- en/of loopanalyse
Na het klinisch onderzoek volgt de gang- en/of loopanalyse. De patiënt wordt tijdens het stappen of lopen gefilmd. Nadien worden samen met de patiënt de beelden bekeken en geanalyseerd. Na deze stap kan er worden aangegeven of er dynamische afwijkingen aanwezig zijn.
4. 3D voetscan
Vervolgens wordt een 2D en 3D scan genomen. Met deze scan kan via de aangepaste software de zool worden vervaardigd, die volledig op de voet zal aansluiten.
5. Bespreking en advies
Ten slotte volgt de therapie. Afhankelijk van het probleem kunnen functionele zolen vervaardigd worden om de klacht aan te pakken. Bij het afhalen van de zolen wordt nagekeken of ze goed in de schoen passen en worden indien nodig bijgeslepen.